Следвайте Гласове в ТелеграмВ 126 населени места все още има проблеми

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ 126 населени места все още има проблеми
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: В 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В 126 обитаеми места към момента има проблеми с електрозахранването, сочат данни, изнесени от министъра на енергетиката Румен Радев на конференция в Министерския съвет, във връзка на усложнената метеорологична конюнктура в страната. Министър Радев акцентира, че данните са настоящи към 11:00 часа през днешния ден, а конюнктура е динамична. 

В мрежа „ Запад “ се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 обитаеми места. Общо 9507 са засегнатите клиенти, стана известно от думите на министъра. 

В мрежа „ Север “ се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 обитаеми места. Засегнатите клиенти са общо 8234, най-вече в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, отчасти в Силистра и община Горна Оряховица, посочи Радев.

По направление „ Юг “ няма обитаеми места без електрозахранване, уточни още той. Министърът посочи, че за обитаемо място се брои всяко място, в което има даже и една къща. 

" Подредили сме местата по този начин, че там, където има максимален обиден брой хора, да получат първи електрозахранване ", сподели Румен Радев.

Всички останали проблеми, в това число по газопреносната мрежа и хранилището в Чирен, са отстранени, съобщи министърът.

В енергийното министерство е почнал анализ на проблемите, зародили при оправянето с вредите от изобилния снеговалеж. Министърът призна, че слабостите не са малко и упорства в срещите да вземат участие и представители на енергийните дружества.

И Енергийният систематичен оператор, и трите ЕРП-та, опериращи на територията на страната, имат открити свои проекти за деяние при разнообразни метеорологични условия, същото важи за районните им структури, поясин Румен Радев.

" По отношение на ЕСО имаме за всеки обособен експлоатационен регион проекти за дейности при изобилен снеговалеж, поледици и ураганни ветрове. Именно по тези проекти се структурират спешните или ремонтно-възстановителните групи. В същия аспект са развити такива проекти и в ЕРП-тата. Освен екипите, които са проведени като спешни служби, имаме мобилни и камерни лаборатории на всички места, профилирана техника. На много места има и контракти с външни компании за по-специална машинизация ".

Радев съобщи, че ще свика спомагателна среща с представители на редица министерства - Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието и храните, защото има недостатъци в работата на оправянето с рецесии.

" Считам, че в този формат на ръководство има смисъл освен, с цел да се бяга след вятъра, а предварителната защита да е вследствие на осъзнати недостатъци и непланирани премислени дейности по-късно, а не да се оставят нещата на самотек година след година. Очевидно е, че сме в развой на съществени климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват ".

Източници: Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР